torsdag 12 april 2012

"Vinterviken"

    I måndags fick vi välja mellan 5 olika böcker som vi ska läsa på svenska lektioner. Jag valde en bok som heter "Vinterviken" och är skriven av Mats Wahl.
    Berättaren i boken och huvudperson heter John-John. Han bor på Alby med sin mamma och storasyster. Förut bodde han hos mormor, för att han hatade sin mammas sambo och ville inte ens se honom. När han lyckas hota honom och få honom flytta hemifrån stannade han hemma med mamma och sin syster Lena.
    John-Johns bästa vän heter Sluggo och de känner varandra sedan dagis. John-John drömmer om att bli skådespelare, medan Sluggo har inga drömmar om framtiden. Tillsammans själ de pengar och andra dyra saker, de slår andra och... de räddar liv på en liten flicka.
    Flickan som John-John räddar heter Patricia och är dotter till en företagare som bor i ett stor hus med utsikt över Mälaren, som har gigantisk pool på trädgården och saknar ingenting alls. John-John blir en hjälte för Patricia och för hennes föräldrar. Som pris får John-John en bunt hundralappar, men den allra största han får det är en tjej, som John-John faller för direkt.
    Hon heter Elisabeth och är Patricias storasyster. John-John drömmer ofta om Elisabeth och kanske det är öde kanske bara sammanträffande men de börjar samma skolan och samma klass efter sommarlov. Båda två vill spela teater och bli riktiga skådespelaren. Deras vänskap så småningom börjar förvandlas till någon annan, kanske kärlek?
    Jag har läst 150 sidor och tycker att boken är mycket bra och spännande. Det liknar andra historier om kärlek, där en rik tjej blir kär i en fattig pojke osv. Det som gör boken intressant är att det handlar inte bara om John-John och Elisabeth utan om hans kompisar och familj.
  

4 kommentarer:

 1. Kul att du gillar boken!

  Fundera gärna omkring olika saker som händer i boken. Ungdomsbrottslighet, kärlek över "klassgränser" eller något annat ämne kan vara värda en tanke. Vad tycker du om dikterna som inleder varje kapitel? Varför tror du de finns där?

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag läste boken tror jag någon gång i mellanstadiet eller högstadiet och tyckte också den var mycket bra! :-) Lite av en modern Romeo och Julia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. hej! jag har fått dina boken från min sv-lärare. kan du hjälpa mig med att sammanfatta från kap 4 till kap 6?, det är bara 9 sidor.

  SvaraRadera