onsdag 7 mars 2012

"Flyga drake"

Boken som jag har läst heter ”Flyga drake”. Den är skriven av en afghansk författare Khaled Hosseini. 

Boken börjar med en liten pojkens berättelse. Amir lever i Kabul, huvudstad i Afghanistan. Hans tjänare Hassan är hans bästa vän, hans räddare och hans halvbror. De går på bio tillsammans, Amir läser böcker för Hassan och de flyger drakar tillsammans. Deras vänskap förändras då Amir sviker Hassan. Han blir rädd för sig själv och låter andra att göra illa sin vän. Krig bryter in i landet. Amir och hans pappa flyr till USA. De lämnar sitt hem, sina bekantar och sitt liv bakom sig, men skuldkänslan som Amir känner följer honom varje steg han tar. 

Efter ca 20 år återvänder Amir till sitt hemland för att ställa saker till rätta. Människor som han kände är döda nu eller har flyttat där det finns frid. Han får veta att den som han ville se allra mest, Hassan, nu är död. Han börjar leta efter en liten föräldralös pojke, Hassans son, för att på så sätt befria sig från den skuld som han har vandrat med i så många år. 


Huvudperson och berättare är Amir. Hans pappa, Baba, Ali, Rahim Khan och självklart Hassan är hans familj som han hade i Kabul. I USA dör hans Baba och han gifter sig med en afghansk tjej. Soraya, hans fru, blir has ledstjärna genom livet.


Den mest minnesvärda delen i boken är då Amir återvänder till Kabul. Det är så svårt att förstå att saker kan förändras så mycket. Han känner inte igen människor som bor där, gator luktar inte lammkebab längre och Babas hus står helt ensam, med krossade fönstret och ser ut som ett spöke. 


Den mest sorgliga delen i boken är då han besöker barnhem. Jag har så bra fantasi för att föreställa mig hur det såg ut där, att jag själv blev lite rädd att krig kan bryta in i Sverige också och då måste jag och min bror, mina kompisar bo i ett liknande hem och svälta ihjäl. 


Det var mycket intressant att läsa bok, för att vissa ord var skrivna på arabiska och det gjorde bok unik, tycker jag. Författaren har skrivit ner många fina meningar som man kan anpassa till vardag också. ”Nu är det din plikt att förvalta den talangen, för den som slösar bort en gåva från Gud är en åsna” har blivit en av mina favorit citaten. Den hjälper när man har ingen lust att studera, spela tvärflöjt eller träna. 


Om jag skulle behöva sätta en betyg till boken ”Flyga drake” då skulle det bli en MVG+. Författaren med sina ord kom så nära mig, att jag kunde inte släppa boken. Han lockade mig till varje mening. 


Om jag skulle beskriva boken boken med bara en mening så skulle det låta så här: Det kommer bli bättre i morgon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar